egybe- és különírás, cégnév melléknévképzővel

2012. 01. 23.

Egybe- vagy különírjuk:
használtruházati üzletlánc, használtruha, gyerekruha, nyitva tartás, nyitvatartási idő?
Az üzleteink elnevezése: ANGEX Angol Használtruházati Üzletlánc. Helyesen írjuk? Ha hivatkozni szeretnék cégünk nevére (ANGEX), és jelzőként használom a szót, mint angexes dolgozó, vagy angexes ruha – az angex szót nagybetűvel írom?

A helyes alakok az alábbiak: gyerekruha (OH. 767.), használt ruha (OH. 792.); használt ruházati, használt ruházati üzletlánc (AkH. 113. és 108. pontja alapján); nyitva tartás, nyitvatartási idő (OH. 1127., az AkH. 137. pontjának megfelelően).
A cégnevek intézménynévnek számítanak, az intézménynevek helyesírási szabályai vonatkoznak rájuk (AkH. 186–192.), de jogilag védettek, ezért esetükben alapvetően a bejegyzésükkor rögzített írásmódot kell követni. Az intézménynevek cégszerű nevében minden tagot nagybetűvel kezdünk: ANGEX Angol Használt Ruházati Üzletlánc.
Csupa nagybetűs cégnévhez a toldalékot, így a melléknévképzőt is kötőjellel kell kapcsolni: ANGEX-es. [Egyébként amennyiben csak a kezdőbetű nagy, a melléknévképzők kifejtik betűkicsinyítő hatásukat, pl. röltexes (OH. 408.).]
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra