szolvál

2012. 01. 23.

Mit jelent: (egy beteg a kórházban) szolvál?

Feltehetően a paraszolvencia szó rövidült és igés alakja a szolvál.
A hagyományos értelmező szótárakban nem fordul elő. Az internetes keresés azonban arra világít rá, hogy a szolvál a ’hálapénzt ad’, ’az ingyenes orvosi ellátásban orvost előre lefizet’ jelentésű. Pl.:
„…többségük pedig úgy gondolja, hogy minden egyes nőgyógyászati páciens szolvál.”
„Összességében: én magam nem tudom a beteget előnyhöz juttatni, hiába szolvál.”

Az orvosi szlengben előforduló szó egy parlamenti hozzászólásban is megjelenik, és látszik, hogy további képzős alakjai is vannak:
„A beteg, amikor bekerül ebbe a rendszerbe, amikor ellátást vár, azzal kerül-e be, hogy ez egy abszolút ingyenes ellátás, vagy azzal kerül be, hogy ez az ellátás megosztott, és részben az ő járuléka ellenében kapott, részben pedig a saját pénzén vásárolt szolgáltatás – ezt el kell tudni dönteni. Ebben tiszta képet kell teremteni, éspedig oly módon kell tiszta képet teremteni, hogy a beteg, ha nem szolvál – mert a szolválás, azt hiszem, nem jó dolog ebben a rendszerben –, hanem ténylegesen fizet, annak tényleges ellentételezése kell legyen. Ma az az alapvető hiba, hogy a szolválásnak a tényleges ellentételezése eshetőleges. Lehet, hogy kiválóan szolváltam, de semmit nem kaptam, és lehet, hogy a szolváció elmarad, de egy kiváló orvosnál teljes ellátást kapok. Ez a rendszernek egy súlyos hibája. Azt gondolom, ezen gondolkodni kell, és fel kell oldani ezt a fajta részt, mert az orvost sem szabad ebben a kiszolgáltatott helyzetben hagyni, de a beteget még kevésbé.” http://www.mkogy.hu/naplo98/128/n128_010.htm.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra