pénzbeni/pénzbeli

2012. 01. 26.

Kérdésem a pénzbeni/pénzbeli kifejezéspárra vonatkozik. Az Osiris és az Akadémiai Helyesírás szerint a helyes a „pénzbeli” (a másik kifejezést fel sem tüntetik). Ezzel szemben az IATE-ban a cash benefit kifejezésre megadott megoldás: pénzbeni juttatások.
Melyik a helyes tehát?

Az általánosan használt változat a pénzbeli, a Magyar értelmező kéziszótárban a pénzbeni bizalmas stílusminősítéssel szerepel, jelentése ’pénzbeli’. Az Idegen szavak szótárában a kalóriapénz szócikknél az alábbiakat olvashatjuk: 1. inflációs időkben a bérezés egyik fajtája 2. a különleges testi igénybevétel megkívánta jobb táplálkozás biztosítására szolgáló pénzbeni juttatás amatőr sportolóknak.
A -bani, -beni végződés egyébiránt a nyelvújítás során keletkezett. A nyelvújítók a való szócskát felhasználó szerkezeteket egyszerűsíteni akarták, ezért a való szót az -i képzővel helyettesítették (kert mellett való/melletti). A képzésmód lassan átterjedt határozószókra és a névutós szerkezetekre (közeli, miatti), a nyelvújítók azonban ennél is tovább mentek, és mindenféle ragos névszóhoz -i melléknévképzőt tettek a való szócska helyére. Minél átvittebb a -bani, -beni képzős szó jelentése, és minél inkább határozószóvá vált a ragos főnév (részben, nagyban), annál inkább elfogadható mellette az -i képző. (Nyelvművelő kézikönyv, Akadémiai, Budapest, 1983, 1004–1005.).

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra