vessző az és előtt

2012. 01. 28.

Bár jó a helyesírásom, a vesszők időnként gondot okoznak. Azt szeretném kérni, hogy az alább mondatban kell-e vesszőt használni:
„Az egészet fóliával letakarjuk, és jól behűtjük.”
Egyik barátom ezt írta: Ha a két főmondat alanya azonos, akkor nem kell az és elé vessző, ha a két főmondat alanya különbözik, kell a vessző.
Én mégis úgy érzem, hogy ebben a mondatban kell vesszőt használnunk.
És ha csak ez lenne a mondat?
„Az egészet fóliával letakarjuk és behűtjük.”
Tudomásom szerint itt a két cselekvés felsorolás, ezért nem kell a vessző.

A kérdésről az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete a 324–326. oldalon bőven ír, mikor kell vessző az és/s/meg/vagy kötőszók elé, mivel sokszor nehéz eldönteni, önálló tagmondatokról van-e szó, vagy az állítmányokat halmozott mondatrészeknek tekintjük-e. Van, amikor kötelező kitenni a vesszőt, van, amikor nem kell, és van, amikor fakultatív a vesszőhasználat.
„Az egészet fóliával letakarjuk, és jól behűtjük.”
Az Ön által kérdezett mondatnak eltérő és közös bővítménye van (közös: az egészet, mi – általános alany; külön bővítménye: fóliával letakarjuk, jól behűtjük), és a közös bővítmény az állítmányok előtt áll. A szakkönyv szerint ekkor fakultatív a vesszőhasználat, vagyis a szövegírón múlik, hogy kiteszi-e a vesszőt.
„Az egészet fóliával letakarjuk és behűtjük.”
Ebben a mondatban az állítmányoknak csak közös bővítményeik vannak (az alany, a tárgy és a határozó), ekkor nem kell a vesszőt kitenni.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra