mártás

2012. 02. 01.

A következő kifejezést hogyan írjuk helyesen:

bélszínsteak mézes barnamártással
vagy
bélszínsteak mézes, barna mártással

Az első probléma az, hogy a „barna mártás” nincs szótározva. Ha úgy tekintjük, hogy a barnamártás nem egy barna színű mártás, hanem egy konkrét mártásfajta (ezt szokták nevezni „generálszósznak” is), akkor egybeírandó.
Mivel azonban nincs kodifikálva (szótározva) sem az egybeírás, sem a különírás, csak javaslatot tehetek. Az írásgyakorlatra inkább az egybeírás jellemző (15 000
találat), szemben a 3300 különírásos változattal.
Ha a „barna sör” szerkezetet tekintjük, ott is mondhatjuk, hogy egy sörfajta, mégis a különírás a szabályos.
Ha a „barna mártás” kifejezésegységet különírjuk, akkor a „mézes, barna mártás” helyes. Azonban az Osiris Kiadónál megjelent Helyesírás könyv (350. o.) a következőképpen ír a problémáról: “Az írásjelhasználat szempontjából az ún. többszörös jelzők okoznak gondot. Ha több jelző következik egymás után, a minőség- vagy mennyiségjelzők láncszerűen, alárendelő viszonyokkal kapcsolódnak egymáshoz. Ilyenkor nem használatos a vessző: barna kalapos hölgy (a kalap barna), kék szemű lány, két liter tej. Előfordul a jelzők alaptaghoz kapcsolódása oly módon, hogy egy jelzős szerkezet kap újabb jelzőt. Az írásjelhasználat ilyenkor kétféle lehet: egy havas novemberi éjjelen vagy egy havas, novemberi éjjelen. A vessző kitétele annak függvénye, hogy a két jelző egyforma jelentőségű-e vagy sem, vagyis a közlő mondanivalójától függ.” Tehát vessző nélkül is elképzelhető.
Ha azonban a „barnamártás” kifejezésegységet egybeírjuk, akkor a „mézes barnamártás” a helyes.
Ajánlom figyelmébe a következő oldalt: http://selectfood.blogspot.com/p/gasztronomiai-helyesiras.html.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra