Az anyanyelv nemzetközi napja

2012. 02. 21. 1 hozzászólás

Nelson Mandelát is idézte Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója az anyanyelv nemzetközi napján, amikor az anyanyelv védelmének többféle lehetőségéről, a többnyelvűségről és a kulturális sokszínűségről beszélt.

„Ha egy emberhez olyan nyelven szólsz, amit az ért, ez azt jelenti, hogy az értelméhez szólsz; ha viszont az anyanyelvén beszélsz hozzá, ez azt jelenti, a szívét érinted meg” – idézte Nelson Mandela gondolatát az anyanyelv 2012-es nemzetközi napján Irina Bokova.

Az UNESCO 1999. novemberi ülésén döntött arról, hogy február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánítja, s 2000-től minden évben megünnepli a kulturális sokszínűséget és a többnyelvűséget.

Az ünnep azért került éppen erre a napra, mert ezzel emlékeztek egy 1952-es eseményre. Banglades (akkori nevén: Kelet-Pakisztán) fővárosában, Dakkában egyetemisták tüntettek a bengáli nyelv, anyanyelvük hivatalossá tétele mellett, s a rendőri sortűz következtében néhányan meghaltak.

Hivatalos magyar fordítás híján egy-két gondolat az idei ünnepre írt nyilatkozatból. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója kijelentette, hogy a tanulás az önmegvalósítás legjobb módja, az emberi fejlődés mozgatója. A többnyelvűség a minőségi oktatás és a társadalmi beilleszkedés ügyében, illetve a diszkrimináció elleni harcban van segítségünkre. Az anyanyelvi oktatás az írástudatlanság elleni küzdelemben is fontos eszköz, de nagyon nehéz feladat a gyakorlatban megvalósítani, érvényesíteni az iskolai oktatásban. Külön problémaként említette ennek társadalmi akadályait pl. a bennszülött népek esetében.

A nyelvek azok, amikkel magunkat bemutatjuk: a nyelvet védve magunkat védjük. Kitért arra is, hogy az új kommunikációs eszközöket is föl kellene használni a többnyelvűség érdekében. Irina Bokova szólt még a kihalóban lévő nyelvek védelméről is, illetve arról a nyelvatlaszról, mely a világ eltűnő nyelveit tünteti föl. A biológiai sokszínűséghez hasonlította a nyelvi sokféleséget.

Az UNESCO mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse azokat, akik hozzá akarnak járulni a nyelvi, kulturális sokszínűség fenntartásához.

http://unesdoc.unesco.org/images/0021/002153/215319r.pdf

http://www.un.org/ru/events/motherlanguageday/

http://gramota.ru/lenta/news/8_2704

[E cikk szerzője nem állja meg, hogy eközben ne gondoljon egyik szomszédos országunk nyelvpolitikájára, egy közelmúltban lezajlott népszavazásra, a moldvai csángók magyar nyelvi oktatásának nehézségeire…]

-eÉ-

1 hozzászólás

#1 Pétsch András 2012.02.21.13:24:11

Köszönöm a cikket, és a beszámolót! Szerintem támogatandó, népszerűsítendő UNESCO-kezdeményezés. Lépéseket is fontos tenni a sokszínűség megtartása érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra