vesszőhasználat

2012. 02. 29.

Nem tudom eldönteni, vajon szükséges-e vesszőt használni a jelzett helyeken:
„azok ott, velünk szemben(,) csak arra várnak…”
„Ráadásul(,) ebben a mai világunkban…”
„Mert mi, a magunk részéről(,) helyeseljük e megoldást.”
„arra sem vagyunk képesek, hogy megsegítsük őket(,) vagy hogy…”

A megadott mondatokban a vessző kitételének vagy elhagyásának különböző okai vannak.

„azok ott, velünk szemben(,) csak arra várnak…” – a beszélő szándékától függ, hogy a velük szemben szövegrészt közbevetésnek vagy értelmezőnek szánja – ez sokszor a hangsúlyviszonyoktól függ. Ha közbevetés, akkor kell a vessző a kifejezés után, ha értelmező, akkor nem szükséges a vessző kitétele. (A magyar helyesírás szabályai 250., OH. 292.)

„Ráadásul(,) ebben a mai világunkban…” – A ráadásul ún. bevezető szó, mely után akkor használunk írásjelet (vesszőt vagy kettőspontot), ha az az egész mondat tartalmára vonatkozik. Ha beépül a mondatba, vagyis csak egy mondatrészre vonatkozik, akkor nem teszünk vesszőt. Az idézett szövegrészből nem derül ki egyértelműen, hogy milyen szándékú a közlés. (OH. 329.)

„Mert mi a magunk részéről helyeseljük e megoldást.” – Az olyan értelmezős szerkezetben, amelyben a maga nyomatékosító névmás szerepel, nem szokás írásjelet tenni. (A magyar helyesírás szabályai 248/d., OH. 351.)

„arra sem vagyunk képesek, hogy megsegítsük őket, vagy hogy…” – A közölt szövegrészlet folytatása valószínűleg egy mellékmondat, emiatt a vagy elé kell vessző. (A magyar helyesírás szabályai 243/b.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra