diszkontkincstárjegy összetételi tagként

2012. 03. 02.

A „12 hónapos diszkont kincstárjegy aukció” írásmódjában kérnék tanácsot. Az egész egyetlen összetett szó kellene hogy legyen jelentése szerint (ha „12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukciót” írnánk, akkor a 12 hónap az aukció időtartamára tűnik utalni, nem a kincstárjegyére), ami túl hosszú, viszont birtokos szerkezetre sem lehet felváltani (… aukciója) szerintem, mert a közgazdasági/pénzügyi szakzsargonban így használják a fogalmat, és egy fecske nem csinál nyarat…. Ilyen esetben hogy járjunk el? Mellékkérdésem, hogy ugye a diszkontkincstárjegy eleve is egybeírandó?

A diszkontkincstárjegy egybeírt szónak a jelzője a 12 hónapos, ezt különírjuk: 12 hónapos diszkontkincstárjegy. Ehhez a szerkezethez újabb összetételi tagként járul az aukció. A mozgószabály alkalmazásával valóban nagyon hosszú szó jönne létre, s a helyzetet bonyolítja, hogy még számjegyet is tartalmaz a kifejezés (*12 hónaposdiszkontkincstárjegy-aukció). A helyesírási szabályzat 139. pontja kimondja, hogy ilyen esetben próbáljuk meg a szerkezetet jelöltté tenni (12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciója).
Áthidaló megoldás lehet az idézőjel használata: „12 hónapos diszkontkincstárjegy”-aukció (a címekkel alkotott összetételek mintájára), illetve a különírás: 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukció (ahol az aukció főnévi jelzője az egész előtte levő szerkezet).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra