légi jármű, megállító keresztfénysor

2012. 03. 02.

Következetesen külön írják: légijármű, amit légi járműnek írnak, és a megállító-keresztfénysor. Ez utóbbi angolul „stopbar”, ami sok piros lámpa egymás mellett, keresztben a repülőtéri gurulóúton (ezen gurulnak a légijárművek).
A légijármű, pedig a szakmai terminológiában nem egyszerűen a légi járműveket jelenti, hanem egy gyűjtőnév a repülőgépekre, helikopterekre, hőlégballonokra, stb. Tehát árnyalatnyit, de más a jelentése. Azért írtam így le, hogy érthető legyen, miért is gondolom egybeírandónak. Lehet, hogy rosszul gondolom, de szeretnék választ kapni rá.

A jármű szó jelentése: mindenféle közlekedési eszköz. A különféle közegekben haladó járművek így lehetnek vízi, földi és légi járművek (a légi jelentése: ’a levegőben közlekedő’). Egyszerű jelzős szerkezetet alkot a jármű szóval. A magyar nyelv alapvetően különírja a szavakat. Az egybeírást több dolog indokolhatná: jelöletlen nyelvtani viszony (mint pl. a fát vágó > favágó), jelentésváltozás (három szög és háromszög), illetve a hagyomány. Az Ön által javasolt egybeírt *légijármű a jelentésváltozásra hivatkozhatna, ám az a jelentés, amit közölt, nem olyan mértékű, hogy a két szót egybeírjuk.

A megállító+keresztfénysor helyesírásához azt kell tudnunk, hogy egy melléknévi igeneves szerkezetről van szó, azt is el kell dönteni, hogy a tagok között milyen a kapcsolat, mi a szerkezet jelentése, illetve a tagok szerkezetileg milyen felépítésűek. Nézzük az ezzel foglalkozó szabályt. A helyesírási szabályzat 112. pontja kimondja: „Az -ó, -ő képzős igenevet, ha csak alkalmi minőségjelző, általában különírjuk jelzett szavától: dolgozó nő, izzó fém, közvetítő javaslat, parancsoló hang, sajgó térd, felszabadító mozgalom, kiváló termék, (az újoncokat) kiképző tiszt stb.; különösen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkét tagja összetett szó: mutató névmás, szélező körfűrész, növényvédő szer, rakétaindító állvány, földrengésjelző műszer, ellenőrző bizottság, összekötő híd, előadó körút stb.”

Igaz, hogy a keresztfénysor a megállítást szolgálja, az a rendeltetése, hogy megállítsa a repülőket, érvelhetnénk azzal, hogy a jelentés tekintetében összeforrott, de az, hogy a keresztfénysor önmagában már összetett szó, a különírást erősíti.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra