kommentál, kommentel

2012. 03. 04.

Melyik alak mikor helyes a következők közül: kommentel vagy kommentál? Kommentet ír vagy kommentárt ír? Ez főként a fészbúk miatt jutott eszembe.

A kommentál ige a latinból kölcsönzött nemzetközi szó [a latin commentari, commentatus, tkp. con-mentari (‘megfontol, tanulmányoz, fogalmaz’) ige alapján, amely a comminisci, commentus (‘kigondol’) gyakorító származéka – Magyar etimológiai szótár], az -ál (idegen tőhöz járuló) igeképzővel jött létre, hasonló példák: telefonál, filozofál, modellál, koncentrál. A sajtónyelv szava ’magyaráz, értelmez’, illetve a tudományos nyelvben ’magyarázó jegyzetekkel ellát’ jelentésben. Kicsit kiterjedtebben ’magyaráz’ jelentésben is használjuk. Ez a szóalak régóta megvan a magyarban.

A (latin eredetű) angol comment igéből keletkezett a kommentel ige a magyar -l igeképzővel, újabb fejlemény, még nem szótározott alak. Használata – bár sokban hasonlít a kommentál-hoz – szűkebb körű: bármilyen internetes közleményhez fűzött megjegyzés – ahol ezt lehetővé teszik, engedélyezik –, jelenjen az meg egy hírhez, blogbejegyzéshez vagy a facebookon.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra