mondatszerkezet

2012. 03. 18.

A következő mondattal kapcsolatban vitázom egy ismerősömmel:
„Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mi motivál bennünket, és egészséges önkontrollal kordában tatjuk szenvedélyünket.”
Szerinte a „kordában tartjuk” itt helytelen, és csak a „tartsuk kordában” változat elfogadható. Szerintem ez is helyes, és az ő verziója mást jelent.

A többszörösen összetett mondat szerkezetének elemzésével több értelmezés merül fel.
Ha két kijelentés kapcsolódik egymáshoz [Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mi motivál bennünket], és ehhez az egészhez kapcsolódik a mellérendelés: [és egészséges önkontrollal kordában tartjuk szenvedélyünket.], akkor rendben van az idézett forma. Ha ez a második tömb nyomatékosító, felszólító jellegű, mintegy beleértünk a két tömb közé egy hiányzó elemet, mely akaratot, célt fogalmazna meg, akkor a kötőmód alkalmazása is jó, vagyis [Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mi motivál bennünket] és [ezért szükséges, hogy] [egészséges önkontrollal tartsuk kordában szenvedélyünket.]
Ha a mondat tagolása a következő: a nem árt kijelentésnek van alárendelve a ha tisztában vagyunk… és nem árt, (ha) egészséges… – akkor is rendben van a kijelentő módú ige.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra