névelő személynevek, intézménynevek előtt

2012. 04. 08.

Szemelynevek elott helyes (a nevmasok): a, az hasznalata? Pl. A Kossuth Lajos, Az Akos? Gondolom \”Az ELTE\” mas kategoria, ugye?

Személynevek, különösen család- vagy teljes nevek előtt általában nem használunk határozott névelőt. A bizalmas köznyelvben elterjedt főleg népszerű művészek névelős említése. Ezt az idegenszerű, németes formát azzal védték, hogy az illetők fogalommá váltak, ez „jár nekik”. Ez a bizalmas-tréfás beszélt köznyelvben nem kifogásolható, de a választékos stílusba, írott köznyelvbe semmiképp sem való.
A keresztnevek elé a közvetlen hangvételű társalgásban rendszerint névelő kerül (pl. az Ákos megint itt járt), sajátos stílusértéke miatt a megfelelő beszédhelyzetben ez a forma elfogadható, de az igényes beszédben kerülendő.
Az ELTE az intézménynevek közé tartozik. Mondatkörnyezetben minden intézményt vagy bármilyen szervezetet jelentő elnevezés névelős. Pl.: Az ELTE 2010-ben ünnepelte alapításának 375. évfordulóját. (Nyelvművelő kéziszótár, Auktor Könyvkiadó, Budapest, 1996, 4. és 6.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra