műszaki szavak helyesírása

2012. 04. 11.

Jók-e az alábbi írásmódok: membrán-elektród rendszer, levegőkompresszor , biomassza erőmű, tüzelőanyag-cella, tüzelőanyagcella-rendszer, protoncserélő-membrános tüzelőanyagcella-rendszer?

A kérdezett szóalakok helyesen: tüzelőanyag-cella, tüzelőanyagcella-rendszer, levegőkompresszor, protoncserélő membrános tüzelőanyagcella-rendszer, biomassza-erőmű.

A membrán + elektród + rendszer írásához több műszaki tárgyú könyvben kerestem választ, de sem a Műszaki helyesírási szótárban, sem a Műszaki lexikonban nem találtam ezt a kifejezést.

A helyesírást az dönti el, hogy mit jelent a szókapcsolat. Ha ugyanis olyan elektródról van szó, amely voltaképpen membrán, akkor a membránelektród-rendszer a helyes változat (így három szóból álló, hat szótagot meghaladó szóösszetétel jön létre – A magyar helyesírás szabályai 138. szabálypont).

Ha a kifejezés jelentése az, hogy membrán és elektród együtteséből álló rendszer, akkor a harmadik mozgószabály (A magyar helyesírás szabályai 139/c. pontja) értelmében a membrán-elektród rendszer a helyes írásmód, ezt valószínűsíti az alábbi magyarázat:
„MEA – rövidítés, amely membrán-elektród együttest jelent, az angol Membrane Electrode Assembly kifejezés rövidítéseként. A katalizátor rétegekből illetve a protoncserélő membránból álló egység.” http://www.energiakozpont.hu/hidrogen-es-tuzeloanyag-cella-technologiak/szotar
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra