nemzetiszínű

2012. 04. 12.

A helyesírási szótárak szerint a „nemzetiszínű” kifejezést egybe kell írni. Egy, a kokárda történetét feldolgozó szövegben két különböző helyen is különírva fordul elő ez a szó. A különírt változat hibásnak számít-e, vagy esetleg valamilyen rejtett funkciót vagy jelentéstöbbletet hordoz?

A helyesírási szabályzat 107/b. pontja szerint a „nemzetiszínű” melléknevet egybeírjuk. Ugyanilyen alakban található meg a szó a Magyar értelmező kéziszótárban (‘A magyar nemzeti színeket (piros-fehér-zöld) mutató. | [ritkán] Más állam nemzeti színeit mutató)’, az Osiris Kiadó Helyesírás című kötetében is.
Annyit még hozzátehetünk, hogy az Ön által használt szöveg keletkezési ideje is hatással lehetett a szókapcsolat írására, ugyanis a nemzetiszínű szót 1950 óta írjuk egybe, ha a piros-fehér-zöldet jelenti. (Grétsy László–Kovalovszky Miklós főszerk., Nyelvművelő kézikönyv, II., Bp., Akadémiai, 1980, 273). Ha a szöveg ennél későbbi, előfordulhat, hogy régebbi forrásokból dolgozott a szerzője, s azt az írásmódot vette át.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra