Broadway, display toldalékolása

2012. 04. 13.

Egy apróságban szeretnék segítséget kérni: Az OH szerint a Broadwayn, broadwayi a helyes írásmód, miközben a szabályok szerint kötőjellel kellene írni, hasonló esetben, pl. display-re, Thackeray-től (OH. 275. o.) kötőjelet ír elő. Mi az oka az egybeírásnak?

Az OH. feltünteti a Broadway [brodvéj ~ bródvé] változatokat, mert az -ay [é, éi] végű angol szavak kiejtése ingadozó: „a hosszú é inkább kettőshangzónak, éi-nek hangzik. A kettőshangzó második eleme j-hez hasonló hang ugyan, de nem teljes értékű mássalhangzó, ezért az ilyen neveket a hosszú magánhangzóra végződő magyar szavak mintájára ragozzuk” (Grétsy László–Kovalovszky Miklós főszerk., Nyelvművelő kézikönyv, I., Bp., Akadémiai, 1980, 371., 859. o.). Emiatt alkalmazzuk a 215. szabálypontot, vagyis közvetlenül kapcsoljuk a szóhoz a toldalékokat.
A Thackeray [szeköri] nem illik ebbe a sorba, itt a 217. pont az irányadó a kötőjeles írásmódban (az -ay itt i értékű, ez megfelel a szabályban foglaltaknak).
Igazából a display toldalékolása szorul magyarázatra, hogy miért nem a Hemingway, Broadway mintájára toldalékoljuk. A 2004-es kiadású OH.-ban a display-t ragozott alakot találjuk (a 217. szabálypont alapján), a 2008-as Diákszótár változatban e mellé bekerült a displayt változat is (a kiejtési változattal együtt).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra