PIN kód, e-mail cím, e-szám-mentes

2012. 04. 15.

Mikor kell kötőjelet használni egyes betűket vagy betűkapcsolatokat, illetve betűszavakat tartalmazó összetételekben és ezek toldalékolásánál? Pl. nem értem, hogy miért nincs kötőjel a „PIN kód” és „e-mail cím” kifejezésekben, és miért van kötőjel az „ímél-cím” és „E-szám-mentes” kifejezésekben.

Az olyan mozaikszavakhoz nem kapcsoljuk kötőjellel a magyar szót, amely annak utolsó betűjét ismétli, magyarázza. A PIN betűszóban az N number ’szám’ jelentésű, és ez megfeleltethető a kód szóval.
Az e-mail cím esetében a kötőjeles idegen kifejezéshez járuló újabb tagot különírjuk, az ímélcím kifejezésben az idegen szó kiejtés szerint íródik (kötőjel nélkül), ezt szabályosan egybe kell írni a magyar szóval, tehát az ímél-cím szabálytalan írásmód.
Az e-szám-mentes írásmódjában a mentes szóösszetételi utótag, s mivel az e-szám nem idegen szó, ehhez kötőjellel kapcsoljuk a mentes szót, így két kötőjeles összetétel jön létre (Helyesírás, Osiris Kiadó, 2004, 131. o.), vagyis nem érvényesítjük az első mozgószabályt.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra