Szent György-napok

2012. 04. 16.

Miként helyes a következő rendezvény neve: Szent György Napok vagy Szent György napok? Véleményem szerint az utóbbi, és bár újságíró lévén mégis az előbbit használjuk, szerintem rosszul.

A rendezvények, programok, versenyek nevét általában kisbetűvel írjuk, pl. országos középiskolai tanulmányi verseny, de egy egyedi verseny konkrét megnevezésekor az egész elnevezés első tagját, ill. tulajdonnévi tagjait nagy kezdőbetűvel írjuk, a többit kicsivel, pl. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny. Hasonlóképpen: Szent György-napok, ahol a „nap” szót kötőjellel kapcsoljuk.

A gyakorlat persze ingadozást mutat, hiszen látunk másféleképpen leírt rendezvényneveket is, pl.: Egyetemi anyanyelvi napok, Nyelvek európai napja, Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny stb. Ezeknél a neveknél az intézményi háttér is szerepet játszhat (ezért kezdjük őket nagybetűvel), de ezt a szabályt sokszor nem tartják be (vö. OH. 139-140. o.).

Munkatársaink korábban már adtak ehhez hasonló válaszokat, ezek adatbázisunkban is megtalálhatók. Pl. http://www.e-nyelv.hu/2010-11-05/versenyek-rendezvenyek-nevenek-helyesirasa/.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra