-e kérdőpartikula

2012. 04. 18.

Az lenne a kérdésem, hogy egy eldöntendő kérdésnél minden esetben kell-e a kérdőpartikula. Mikor kell és mikor nem? Nem derül ki számomra az Osiris-féle Helyesírásból. Illetve kell-e mindig használnunk a vajon-t is? Mikor kell, mikor nem?

Az -e kérdőszócska (újabb terminussal: kérdőpartikula) a mondatban ahhoz a részhez kapcsolódik, amely a főhangsúlyos részt és az állítmányt tartalmazza, ezen belül is többnyire az állítmányhoz, illetve az összetett állítmány segédigéjéhez járul. Nem normatív használatban a puszta főhangsúlyos elemhez kötődik (Magyar grammatika 2006., Bp., 277. oldal).

A Nyelvművelő kéziszótár (szerk.: Grétsy László és Kemény Gábor. Tinta, 2005.) a következőképpen ír: „Az -e kérdőszócska eldöntendő kérdésben használatos, olykor a „vajon” szóval együtt.” Tehát arra szabály nem létezik ezenkívül. Függ a beszélő nyelvhasználatától, attól, hogy az adott regionális köznyelvben vagy nyelvjárásban milyen mértékben használatos. Ajánlom még figyelmébe a Nyelvművelő kézikönyvet. (I. szerk.: Kovalovszky Miklós és Grétsy László. Akadémiai, 1980, 457–458. o.), valamint a következő internetes oldalt: p://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/64.html.

(MK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra