írásjelhasználat

2012. 04. 21.

Úgy érzem, az alábbi összetett mondat végére kérdőjelet kellene tenni, mert a második és a harmadik tagmondat egy-egy kérdés, viszont ezek az első tagmondat alárendeltjei, ami pedig kijelentő, és pontot kíván a végére.
Melyik a helyes?

„Az ezt követő időszakban arra a kérdésre próbáltam választ találni, hogy valóban csupán véletlenszerű mutációk hosszú sorozatának eredményei lennénk-e mi emberek, vagy mégis különleges eredetű szellemi lények vagyunk?”

„Az ezt követő időszakban arra a kérdésre próbáltam választ találni, hogy valóban csupán véletlenszerű mutációk hosszú sorozatának eredményei lennénk-e mi emberek, vagy mégis különleges eredetű szellemi lények vagyunk.”

A mondat három tagmondatból áll, alárendelő, az első tagmondat a főmondat, kijelentő mondat, ahogy írta. Két minőségjelzős alárendelt mellékmondata van, amelyek választó mellérendelő viszonyban vannak egymással, és valóban kérdő mondatok. Az alárendelő összetett mondatok esetében a főmondat határozza meg a mondat végén az írásjelet, tehát pont szükséges a végére.

(MK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra