együtt érző

2012. 04. 23.

Több helyen találkoztam az e-nyelv.hu válaszai között az együtt érző – együttérző kérdéskörrel. Mindig az a válasz, hogy külön kell írni. Ehhez képest itt van előttem kinyitva a Magyar helyesírási szótár című könyv, és az együtt szócikk eleje eképpen néz ki:
együtt: együttélés, együttérző, együttható, együttlét, együttműködés…
Hozzátenném, hogy ez a könyv nem egy friss darab, harminc éve adták ki.
Kérdésem az lenne, hogy mikor változott meg az együtt érző írásmódja, és miért? Ki döntötte el? Vagy egyszerűen csak a szótáraknak sem lehet hinni?

A helyesírási szabályok legutóbb 1984-ben változtak, ekkortól van érvényben A magyar helyesírás szabályainak (AkH.) 11. kiadása. Az együtt érez, együtt érző szókapcsolatokat azonban már a 10. kiadás (AkH. 1954.) is különírva tartalmazza. Ugyanezt az írásformát találtam a későbbi mérvadó szótárakban (Helyesírási tanácsadó szótár [1977], Magyar helyesírási szótár [1999], Osiris-helyesírás [2004]) is.

Mivel nem írta, pontosan milyen kiadványban akadt az egybeírt formára, és a kérdezett alakulat írásmódja a jelek szerint nem változott 1984-ben, tehát az Ön által idézett szótár elavultsága nem indokolja az eltérést, azt tudom csak elképzelni, hogy az szakmailag nem megfelelő munka lehet. Elsősorban az Akadémiai Kiadó és az Osiris Kiadó által megjelentetett helyesírási szótárakat ajánlom használatra.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra