A legnagyobb hungarikum lett a magyar nyelv?

2012. 04. 24. nincs hozzászólás

A magyar nyelv mint hungarikum címmel április 23-án Szombathelyen megnyitották a 46. magyar nyelv hetét a Vasi TIT és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös szervezésében

A magyar nyelv mint hungarikum címmel Szombathelyen megnyitották a 46. magyar nyelv hetét. Évtizedes hagyományokra támaszkodva a Vasi TIT és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös szervezésében Szombathelyen a megyeházán hétfőn, április 23-án útjára indították a rendezvénysorozatot. Majtényi László a Vas megyei közgyűlés alelnöke bevezetőjében kiemelte a megye nyelvészeti hagyományait. Czetter Ibolya a Savaria Egyetemi Központ elnökhelyettese emlékeztetett rá, hogy a rendezvénysorozat 1967-ben indult Lőrincze Lajos és Grétsy László kezdeményezésére, Vas megye pedig már több alkalommal volt az országos megnyitó házigazdája.

A tudományos előadások sorában elsőként kultúránk és nyelvünk külföldiek által megrajzolt, egyediségét is kiemelő képét mutatta be Balázs Géza nyelvészprofesszor. Megemlítette Teller Ede véleményét, hogy világhírű természettudományi eredményeinket is a magyar nyelv sajátosságai ösztönözhették. Ismertette azokat a megfigyeléseket, amelyek a magyar nyelvi kommunikáció keleti és nyugati sajátosságait együttesen tükrözik. Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó főszerkesztője az elmúlt évszázadok magyar valóságtörténéseit szemléltette szavaink életén keresztül. Hiszen például ez a három szó – békekölcsön, lódenkabát, padláslesöprés – felidézi számunkra a Rákosi-korszakot, a kaftán, turbán, minaret pedig a török kort juttatja eszünkbe. Dede Éva tanár-pszichológus a magyar nyelv iránti vonzalom típusairól, valamint anyanyelv-elsajátítás vizsgálatának újabb eredményeiről szólt. Rámutatott arra, hogy lelki folyamatainkat köznapi metaforikus kifejezésekkel írjuk le, pl. összeszorul a szíve, nem bírja megemészteni, kiütést kap tőle.

Az országos rendezvénysorozat kedden a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban folytatódik.

(Manyszi)


További beszámolóK:

http://mno.hu/grund/elkezdodott-a-magyar-nyelv-hete-1070649

http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20120424_magyar_nyelv_hete_balazs_geza

 

Képes beszámoló a Vas Megyei TIT honlapján. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra