gömör–tornai uradalom

2012. 04. 27.

A nyomtatványok kitöltésénél egy picit meginogtam. Pontosabban a „Gömör-Tornai uradalom mesés barangolása” alcímben. Mivel a helyesírási szabályzat a 2 tulajdonnévhez kapcsolódó – i képzőt úgy tünteti fel, hogy kicsi kezdőbetűvel kell írni, viszont az internet minden oldalán Gömör- Tornai térség, uradalom kerül elő. Mivel a kultúrában dolgozok, ezért nem engedhetek meg hibásan leírt szöveget, kérem segítsen. És volna még egy kérdésem. Amennyiben rendezvényt szervezek, melynek a neve Az emberi jogok nemzetközi hete… minden tagját nagybetűvel írjam? Rövidebb neveknél nem okoz gondot, de ez nagyon idegen számomra nagy betűvel.

Két tulajdonnevet A magyar helyesírás szabályainak (AkH.) 179. pontja alapján nagykötőjellel kapcsolunk egymáshoz, és az alakulat -i képzős formájában minden tagot kis kezdőbetűvel kezdünk (pl. budapest–bécsi), ezért – hiába fordul elő a hibás alak sokkal többször az interneten – a kérdezett alakulat helyes írásmódja a következő: gömör–tornai uradalom.

A rendezvénynevekkel kapcsolatban egy korábbi válaszunkat idézem (http://www.e-nyelv.hu/2011-08-08/rendezvenynevek-2/):

Mivel a szabályozás nem terjedhet ki minden részletre, a fő szabály az, hogy az intézményszerű rendezvényeket csupa nagy kezdőbetűvel, az alkalmi rendezvényeket (általában) kisbetűvel írjuk. A kettő közötti határ nem mindig egyértelmű, a rendezvények szervezői pedig szinte kivétel nélkül nagybetűvel írják eseményüket. A nagyon bonyolult formákra a címszerű (az első kezdőbetű nagy) megoldást javasoltuk. A kérdéses esetben tehát Az emberi jogok nemzetközi hete forma elfogadható.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra