idézőjel használata

2012. 04. 29.

Meg szeretném kérdezni, hogy olyan esetben mikor így szól a mondat: Pár hete olvastam egy könyvet, a Titkot, eredeti címe The Secret. idezojelbe kell tennem az eredeti címet „The Secret”, valamint kell kettőspont az eredeti címe után?

Másik kérdésem, hogy nagyon sokan alkalmazták kiemelésként a mondaton belül az idézőjelet….pl. majd megkezdik a nagybetűs „Életet”. Hagyhatom így, vagy hibának számít?

Egy mű címének említésekor használható, de nem kötelező az idézőjel (l. A magyar helyesírás szabályai [AkH.] 199. pont). Ugyanígy fakultatív az eredeti címe szerkezet és a cím közötti kettőspont használata is. Tehát például egyaránt helyesek az alábbi megoldások:
Pár hete olvastam egy könyvet, a Titkot, eredeti címe: The Secret.
Pár hete olvastam egy könyvet, a Titkot, eredeti címe „The Secret”.

Az idézőjel speciális használatáról az AkH. 272. pontja ezt mondja: „Idézőjelek közé teszünk a mondaton belül olyan szavakat, amelyeknek hangulati velejáróját, gúnyos vagy egyéb értelmét ki akarjuk emelni: Megkaptam „kedves” soraidat. Ne akarj te engem mindenáron „jobb belátásra bírni”! Stb. Ezzel a lehetőséggel azonban – a divatnak hódolva – ne éljünk vissza!”

A kérdezett mondatba ezek alapján vagy egyáltalán nem tennék idézőjelet (megkezdik a nagybetűs Életet), vagy esetleg az egész nagybetűs Életet szerkezetet tenném idézőjelbe (megkezdik a „nagybetűs Életet”).

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra