helyes írás

2012. 05. 06.

Olvasóink között vita alakult ki egy szó helyes írása (vagy helyesírása?) miatt. Az egyikük ugyanis a hozzászólásában ezt írta:
„Teljesen igaza van, hogy egy kulturális fronton sokszor kitüntetett személytől elvárja a helyes írást, de akkor várja el ugyanezt magától is. „
Másik olvasónk viszont erre azt mondta:
„Ha már helyesírunk: a helyes írás helyesen: helyesírás”
Mire az előző olvasó: „Az én mondatomban a helyes írás jelzős szerkezet volt (azt kérte rajta számon, nem a helytelen írást), nem összetett szó, tehát különírandó”.
Majd a másik: „Igen? És mi az a helyes írás? Szép pofikája van? Mert ha azt jelentené, hogy a megfelelő szabályzat szerint van írva, akkor az bizony helyesírás lesz, egybeírva.

A helyes szó első jelentése az alábbi: ‘a valóságnak, az igazságnak megfelelő; A szabályoknak megfelelő’.
A helyesírás szavunk jelentése: ‘a betűk és az írásjelek használatára, a szavak írásmódjára vonatkozó elvek és szabályok összessége, illetve ennek alkalmazása’
(Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1992, 535. és 536.).
Vagyis a helyes írás minőségjelzős kapcsolat használata a vitatott helyzetben inkább helyénvaló, hiszen az adott elvek és szabályok alkalmazása a definíció alapján nem magától értetődően megfelelő. A „van helyesírása” kifejezés nem létezik, csak a „jó/pocsék/stb. a helyesírása”. (L. i. h. 536.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra