szervezeti szabályzat, családi nap

2012. 05. 19.

Milyen helyesírási szabály vonatkozik a pedagógiai dokumentumok írására? Hogyan kell írni a következő címeket: Pedagógiai program, Szervezeti és Működési Szabályzat, Óvodai nevelés országos alapprogramja, Helyi óvodai nevelési program?

A másik kérdésem az lenne, hogyha egy rendezvényt évek óta megrendeznek, helyesen írom-e le, ha csak az első tagját írom nagybetűvel (pl.: Családi nap)?

A helyesírási szabályzatban nem találunk pontosan erre a kérdésre választ. Az OH. a 140. oldalon megemlíti, hogy a nemzetközi szerződések és a törvények elnevezésében ha hangsúlyozni kívánjuk a címjelleget, akkor írhatjuk nagybetűvel (Római szerződés), egyébként a mindennapi gyakorlatban kis kezdőbetűvel (római szerződés).
A kérdezett kifejezések, címek esetében is hasonlóan járhatunk el. Kiemelt helyzetben, címként a dokumentum elején nagy kezdőbetűvel írhatjuk (Helyi óvodai nevelési program – ha pontosan ez a cím), ezen kívül kis kezdőbetűvel, főként, ha ez az adott dokumentum rövid megnevezése, pl. X intézmény pedagógiai programja.
A rendezvények nevének írásában az az elv, hogy csak az intézményszerű, azaz rendszeresen ismétlődő országos vagy nemzetközi rendezvények, kiállítások, vásárok, versenyek elnevezését szokás nagy kezdőbetűvel írni (Budapesti Nemzetközi Vásár), a többit kis kezdőbetűvel. Kezdő vagy kiemelt helyzetben – meghívón, feliraton stb. – az első szó nagybetűsítése megengedhető (OH. 221.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra