fiatalkorában ~ fiatal korában

2012. 05. 20.

Az alábbi mondatban a “fiatalkorában” kifejezést hogyan lenne szabályos, egybe- vagy különírva. A helyesírási szótárakban egybe- és különírásra is találtam több példát is, de az ezekben közölt szövegösszefüggés alapján nem tudom eldönteni, hogy milyen szempontok alapján kell az egybe- vagy a különírást alkalmazni. A kérdéses mondat:

A bridzsjátékkal még fiatalkorában kötelezte el magát, 1937-ben már az ifjúsági válogatott tagja volt, […] (Ottlik Gézáról szól a szöveg.)

A magyar értelmező kéziszótárban a fiatalkor az ifjúkorral, az életnek egy bizonyos szakával feleltethető meg, vagyis a kb. 18 éves kortól kezdődő időszakkal.
A fiatal melléknév jelentése ennél tágabb, ’Életének még többé-kevésbé a kezdeti, fejlődő szakaszában levő’, illetve ’nem öreg’, és ebbe a 18 év előtti időszak is beleértendő.
A helyesírási szótárakban lévő példák értelmezése:
egészen fiatal korában – amikor egészen fiatal volt,
változatos fiatalkorában – a felnőttkort megelőző időszak változatos.

Az Ottlikról szóló szövegben valószínűleg az életszakaszra vonatkozó jelentésben használják a fiatalkort: „A bridzsjátékkal még fiatalkorában kötelezte el magát, 1937-ben már az ifjúsági válogatott tagja volt…”
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra