Erzsébet királyné és udvarhölgyei

2012. 06. 11. nincs hozzászólás

A Gödöllői Királyi Kastély falai között – egy újabb tematikus év keretében, mely a nők előtt tiszteleg – megnyílt a „Titkok, bálok, utazások” című időszaki kiállítás.

Erzsébet királyné (1837–1898) férje és anyósa akarata ellenére 1863-ban elkezdett magyarul tanulni. Ezen a – környezetében élők többsége számára titkos – nyelven társalgott felolvasónőjével, Ferenczy Idával is, aki hamarosan az egyik leghűségesebb barátnője lett. A 2012. június 9-től szeptember 30-ig megtekinthető tárlat Erzsébet életének abba a szegletébe enged bepillantást, amely a magyarországi látogatásai során magyar udvarhölgyei és palotahölgyei körében telt.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2012. június 8-án, Gönczi Tibor ügyvezető igazgató azt is elárulta a vendégeknek, hogy mindenképpen szerettek volna olyan tárgyakat is az érdeklődők elé tárni, amit nyilvánosan még sehol nem mutattak be. A sok segítő szándéknak köszönhetően a tárlaton több ilyen relikvia megcsodálható. A rendezvényen köszöntőt mondott Tóth Tibor, Gödöllő alpolgármestere és Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete. A kiállítást ezenkívül Vígh Annamária, az Emberi Erőforrás Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya vezetőjének szavai és Bogányi Gergely zongoraművész zongorajátéka indították útjára.

 

Bodor Endre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra