frissen pörkölve

2012. 06. 18.

Egy most induló kávémanufaktúra dátumbélyegzőjét tervezzük. Ezzel kapcsolatosan a következő kérdés merült fel. A dátumot az alábbi felirattal szándékozzuk ellátni: FRISSEN PÖRKÖLVE: 2012. 06. 17. A szenvedő szerkezet nyelvi helyessége a kérdés. Dátum nélkül nekem is biceg. Dátummal ugyanakkor helyesnek érzem. Persze teljesen korrekt 2012. 06. 17-én lenne, ami viszont a kivitelezhetőség korlátait haladja meg egy dátumos körbélyegző esetén. Ha viszont a FRISSEN PÖRKÖLT jelenik meg a dátum körül, ott számomra a dátumra való hivatkozás nem egyértelmű.

A „frissen pörkölve” szerkezet nem hibás (önmagában sem). A Balázs Géza és Zimányi Árpád által szerkesztett Magyar nyelvhasználati szótár (Pauz-Westermann, 2007, 91.) így ír a jelenségről: “Téves vélekedés, hogy a határozói igenév létigés szerkezete kerülendő idegenszerűség lenne. A germanizmus vádja nem felel meg a valóságnak, mivel ez a kifejezéstípus nyelvünkben igen régi, nyomai az ugor korba vezetnek. Jeles irodalmi példák is tanúsítják meglétét és szabályos használatát, pl.: Be van fejezve a nagy mű… (Madách)”.

A 20. században elterjedt a befejezett melléknévi igenév állítmányi használata (pl. A kávé frissen pörkölt), melyet elősegített a határozói igenév létigés szerkezetére vonatkozó nyelvi babona, miszerint az utóbbi németesség. Erre – és sok más – esetre azonban nem vonatkozik ez a téves feltételezés.

A felirat tehát helyes lesz ebben a formában: Frissen pörkölve: 2012. 06. 17.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra