Ilyen volt a második anyanyelvi juniális

2012. 06. 18. nincs hozzászólás

„De jó a hosszú kolbász, és a rövid prédikáció” szól a zempléni mondás, amely akár a második anyanyelvi juniális (Széphalom, 2012. június 15-17.) summázata is lehetne.

Egyszerre, egymás szomszédságában zajlik a színes (anya)nyelvi kavalkád, a vadételfőző verseny, s este mindkettő találkozik a múzeumok éjszakáján…  A széphalmi múzeumban Kazinczy Ferenc és Török Sophie tart tárlatvezetést, Kerekes Barnabás anyanyelvi licitjátékot vezet, múzeumismereti teszt, anyanyelvi kirakodóvásár, közönségtalálkozók. A 10. vadételfőző versenyen pedig fő az étel. A juniális ehhez kapcsolódik az Étel és nyelv, vagy inkább kis gasztroliteratúrai ajándék című ízletes szimpóziummal. Pomogáts Béla régi irodalmi recepteket idéz (lemonya, kapornya), Fráter Zoltán az ínyenc Krúdyt mutatja be, Maróti István Balázs mestert (Draveczky Balázs gasztrotörténészt) idézi meg (mi is az a Krúdy-fröccs?), Balázs Géza a pálinka nyelvét-folklórját mutatja be, majd megnyitja a pálinkatörténeti kiállítást. Odakünn fő a medvehús, a múzeumban föl-föllángol az anyanyelvszeretet: Minya Károly élményközpontú nyelvtanórát tart, Fráter Zoltán versírást oktat, az Akadémiai teremben fölolvasólánc zajlik, este fáklyás megemlékezés Kazinczy sírjánál. Fénypont az Új Liszt Ferenc Kamarakórus hangversenye – vastaps honorálja a Kodályt, Vass Lajost, Farkas Ferencet, Kocsár Miklóst megszólaltatókat. Igazából este sűrűsödik a nép, kezdődik a múzeumok éjszakája. A múzeumban bolyongó-szemlélődő emberek. Az ifjú anyanyelvápolók reklámfilmekkel toboroznak. 22 órakor az Élő Tetten ért szavak adásán a színházterem tele gyerekekkel. Majd tűzugrás, néptánc, éjszakai Kazinczy-túra. Érkezik a feketeleves: „A fekete török átok, de hát úgyis megisszátok!” Az anyanyelv, a nyelvi kultúra ügye képes összehozni az érdeklődőket. Sikeresen együttműködött az Anyanyelvápolók Szövetsége (különösen ifjúsági szervezete) A Magyar Nyelv- és Kultúra Nemzetközi Társaságával, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodával, az ELTE magyar mint idegen nyelv szakosaival, A Magyar Nyelv Múzeumával, valamint a vadételfőző-versennyel. A szellemi és testi táplálék kiegészítette egymást. Aki lemaradt, annak legföljebb összefuthat a nyál a szájában (az áfonyás medvehús olvastán), szerencsére az Étel és nyelv szimpózium anyagát a Nyelvünk és Kultúránk című folyóiratban nemsokára elolvashatja, és javasolható, hogy jöjjön el a jövő évi juniálisra.


(Helyszíni tudósítónktól, Manyszi-infó) 


A juniálison készült képek elérhetők a képtárban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra