francia tipográfia

2012. 06. 20.

A kérdésem, hogy a francia nem kijelentő mondatok végén vajon minek a következménye, hogy az írásjelek (? és !, sőt az „”-ek is) egy szóközzel követik a mondat végét.

A francia tipográfiában van egy olyan szabály, hogy ha az írásjel egyszerű – egy elemből áll, mint a vessző vagy a pont –, akkor csak az írásjel után használunk szóközt. Ha azonban az írásjel „dupla”, vagyis két elemből áll – kérdőjel, felkiáltójel, kettőspont, pontosvessző, idézőjel –, akkor mind előtte, mind utána szóközt használunk (l. http://www.interpc.fr/mapage/billaud/ponctua.htm). A francia nyelv lexikona (Bárdosi Vilmos – Karakai Imre 1996) a felkiáltójel szócikkében azt is írja, hogy ehhez a konvencióhoz nem minden könyvkiadó tartja magát, például a Gallimard sem.

Hogy azonban ez a tipográfiai hagyomány honnan ered, annak nem bukkantunk a nyomára. Mindenesetre kezdetben nem használtak szóközt, annak elterjedése az európai kultúrában a VII. századtól általános, de a kínai vagy japán írás ma sem használ szóközt, csak írásjelek utáni térközt (l. http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3k%C3%B6z, http://mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/index.php?option=com_tanelem&id_tanelem=960&tip=0). A tipográfiában más eltérések is találhatók az egyes nyelvek hagyományaiban: például a magyarban és az angolban a macskaköröm az idézőjel legelterjedtebb formája (de az utóbbiban mind a nyitó, mind a záró idézőjel felül van), míg a franciában a lúdláb stb. L. még: http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C3%A9z%C5%91jel.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra