hulahoppkarika

2012. 07. 11.

Hogyan írandó: fa()hullahopp()karika, hulahopp()masszázs()karika?

A helyesírási szabályzat 115. pontja értelmében „Anyagnévi jelzős kapcsolatnak azokat az alakulatokat tekintjük, amelyekben az előtag azt jelöli, hogy az utótagként megnevezett tárgy abból az anyagból készült. Az anyagnévi jelzőt, ha egyszerű szó, egybeírjuk a nem összetett főnevekkel: aranygyűrű, alumíniumedény, faburkolat, gyapjúsál, kőfal, platinatégely stb. – Ha azonban az anyagnévi jelzős kapcsolatnak valamelyik vagy mindkét tagja összetett szó, az anyagnevet különírjuk jelzett szavától: acél mérőszalag, bőr pénztárca; nyersselyem ing, vasbeton gerenda; műanyag padlóburkolat; stb.” Így az első szókapcsolat írása: fa hulahoppkarika.
A hulahopp()masszázs()karika írását az határozza meg, hogy az összetételi tagok közül melyek a szorosabban összetartozók. Ha a hulahopp és a masszázs a fő, s ehhez társul a karika, akkor a lehetséges írásmód: hulahoppmasszázs-karika. Ha viszont a masszázskarika a szorosabban összetartozó, akkor a hulahopp-masszázskarika formában írhatjuk (a 138. szabálypont alapján).
A szórend megváltoztatásával a masszázs-hulahoppkarika és (a masszázs főnév igenévvé alakítva) a masszírozó hulahoppkarika írásmód is elfogadhatónak tűnik.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra