színes bőrű

2012. 07. 15.

A színesbőrű írható egybe? (Emberre vonatkoztatva.)

Feltételezem, hogy a kérdésben megadott megjegyzés, hogy „emberre vonatkoztatva”, azt jelenti, hogy a színes bőrű emberek szókapcsolatból az emberek szó elmarad, de az előtte lévő szerkezet fölveszi a főnév jelentését. A színes bőrű így, különírva helyes. (OH. 1324. o.) A magyar értelmező kéziszótárban is így fordul elő.

A jelzői kapcsolatban a jelzőt és a jelzett szót különírjuk (színes bőr – a szemléleti alapja az, hogy a fehérhez viszonyítva más, színesebb a bőr), s ezt a különírást megtartjuk akkor is, ha egy melléknévképző járul a jelzett szóhoz: színes bőrű (A magyar helyesírás szabályai 108. szabálypont).

A 107. b) szabálypont szerint a jelzői kapcsolatokat akkor írjuk egybe, ha a szerkezet „tagjainak együttes jelentése más, mint az előtag és az utótag jelentésének összege: gyorsvonat (vonatfajta), hidegvérű (= nyugodt), melegágy (a kertészetben), kispárna (párnafajta), söröspohár (= sörnek való pohár), forgószél (szélfajta), holtág (folyóé) stb.” A „színes bőrű” szókapcsolatnak a főnévként és melléknévként való használata nincs elkülönítve a helyesírási szótárakban, továbbra is a különírást javaslom.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra