Tolkien: valóban csak fantasy lenne?

2012. 08. 21. nincs hozzászólás

Több év szünet után idén már a negyedik Tolkien konferenciát szervezték meg a magyarországi kutatók.

Az igényes író életművét tárgyaló tudományos összejövetelt a Magyar Tolkien Társaság a helyszínt is biztosító Károli Gáspár Református Egyetemmel közösen hozta tető alá. Az esemény nemzetközinek számít, hiszen a terület két elismert külföldi szakértőjét is meghívták plenáris előadást tartani. Verlyn Flieger az egyesült államokbeli Maryland Egyetemről érkezett. Ő már több könyvet írt Tolkien műveiről. John Garth Angliából jött, és ő az, aki közel négy évtized óta az első jelentős életrajzi könyvet publikálta a neves íróról.

Miért érdekes az egyetemi oktatók és doktoranduszok számára a köztudatban csupán fantasy-irodalomként számon tartott életmű? Tolkien maga is történész, filológus és nyelvész volt, rendkívül széles műveltséggel bírt, és talán ezért is van, hogy az írásai sokrétű kutatási területet biztosítanak teológusoknak, filozófusoknak, filológusoknak, történészeknek, irodalmároknak és nyelvészeknek. A diszciplináris sokszínűség meg is mutatkozott az előadások összetételében. Egy-két kivételtől eltekintve színvonalas és eredeti értelmezéseket hallhatott az eseménysorozat közönsége.

A Tolkien konferencia előadásaiból egy angol nyelvű válogatás fog megjelenni az angliai Cambridge Scholars kiadónál 2013-ban. A kötet szerkesztői: Nagy Andrea és Pődör Dóra.

 

Deák-Sárosi László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra