kezdő részlet

2012. 09. 05.

Hogyan írjuk helyesen: kezdő részlet vagy kezdőrészlet – mondjuk egy hitel befizetésével kapcsolatban? Én nem érzem annyira szorosnak a kapcsolatot, hogy egybeírjam, de a gyakorlatban ez a forma van túlsúlyban.

A kérdésre adandó választ nehezíti, hogy a hiteltörlesztésekkel kapcsolatban (és egyáltalán a hiteleket eladni kívánó reklámokban) az elmúlt években gyakran hallottuk ezt a kifejezést. Felmerülhet a kérdés, hogy nem tekinthetők-e a tagok jelentésükben összeforrtaknak (tudniillik, hogy a „kezdő” igenév valamire való képességet, rendeltetést fejez ki; ebben az esetben a hitel törlesztésének elkezdéséről lehet szó), mert ebben az esetben egybeírnánk a két tagot.
A különírás az alkalmi minőségjelzők sajátja, amikor az igenév folyamatra utal: azért „kezdő részlet”, mert később lesz még több részlet is, bár azoknak az összege változik majd (vö. AkH. 112.). A „kezdő részlet” csak egyszeri lehetőség.
A két lehetőség közül a különírt változatot javaslom, mert a minőségjelzős kapcsolat így magában hordozza azt a folyamatot, amely előrevetíti, hogy később többet kell majd fizetni a hitelért. (Az OH. 916. oldalán a „kezdő fizetés” írásmódja is hasonló gondolatmeneten alapulhat).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra