Kapunyitás országszerte

2012. 09. 10. nincs hozzászólás

A Kulturális Örökség Napjait szeptember 15-én és 16-án tartják országszerte. Érdemes ellátogatni néhány helyre!

Huszonnyolc éves európai történelem, negyvennyolc ország, tizenhárom éves hazai múlt, közel kétszáz magyar település határainkon innen és túl, több mint hétszáz helyszín, két nap. Amit azonban nem lehet számokkal leírni: az a felbecsülhetetlen érték, melyet a látogatók a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a résztvevő intézmények jóvoltából megtekinthetnek. Egy olyan hétvégéről van ugyanis szó, amikor olyan épületek is kinyitják kapuikat, amelyek egyébként a nagyközönség számára megközelíthetetlenek. Egy olyan hétvégéről, amikor múzeumok, könyvtárak, kastélyok, hivatalok ingyenesen látogathatók. Egy olyan hétvégéről, amikor képzett idegenvezetők szerveznek tematikus sétákat városokban, temetőkben, erdőkben, hegyekben.


Az idei téma az örökölt üzenet, ezzel a szervezők örökségi értékeinkhez való viszonyunkat boncolgatják. Ahogyan a rendezvény Facebook-oldalán olvashatjuk:


„Örökségünk fizikai valóságában megőrzött üzenete aktuális. Újragondolása, megélése lehetőség örökségi és környezeti tudatosságunk növelése érdekében. A múlt értékeinek megóvása jelenhez és jövőhöz egyaránt köthető folyamat. Az üzenetet fogadtuk, örökítsük tovább!”


A résztvevők között szép számmal találhatunk olyan intézményeket, melyek már évtizedek, évszázadok óta őrzik a múlt értékeit, és a mi felelősségünk, hogy továbbra is őrizhessék. Ezek a könyvtárak tárják szélesre kapuikat ezen a hétvégén.


Idegenvezetéssel megtekinthető a Külügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal és a Politikatörténeti Intézet könyvtára, a Magyar Országos Levéltár és az Országgyűlési Könyvtár is. Ez utóbbiban a rendezvény témájának szellemében, a könyvtár nyilvános működésének hatvanadik évfordulója alkalmából összeállítanak egy ládát: ebbe a ládába mindenki írhat egy üzenetet, elhelyezhet egy emléktárgyat, amely az Országgyűlési Könyvtárhoz kötődik. Ezt a ládát gondosan lezárják, és csak hatvan év múlva nyitják ki újra!


Kiállításokkal készülnek a Központi Papnevelő Intézet “Pálos Könyvtárában” és az Országos Pedagógiai Könyvtárban, Egerben a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtárban. Szegeden, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban bepillanthatunk a kulisszák mögé: ezen a hétvégén látogathatóak lesznek a könyvraktárak, az épületgépészeti terek, az Emlékkönyvtár és a restauráló műhely is.


Számos egyetemi könyvtár is kinyitja kapuit. Az ELTE Egyetemi Könyvtárában az épületvezetésen kívül a digitalizáló-műhelyt és a restaurátor-műhelyt is megismerhetjük szakemberek vezetésével. Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának idekerült állomány-része, a frissen azonosított kötetek most először tekinthetőek meg nyilvánosan. Idegenvezetéssel látogathatóak a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtára és az itt megrendezett kiállítások is. A nemrégiben restaurált Teleki Könyvtárról Szőnyi Éva tart előadást. A Műegyetem könyvtárában az idegenvezetés során olyan helyekre is eljuthatunk, melyek a mindennapi működés során nem láthatóak. Itt két kiállítás és egy „Mi történik a kötészeten?” című előadás is várja az érdeklődőket. A Pécsi Tudományegyetemen az állandó egyetemtörténeti kiállítás mellett idegenvezetéssel látogatható az ország első nyilvános könyvtára, a Klimo Könyvtár.


Sorolhatnánk tovább a résztvevő intézményeket, az izgalmas programokat. Ehelyett inkább arra buzdítunk mindenkit, hogy vegye nyakába a várost, az országot, és böngésszen kedvére a számtalan lehetőség közül – mi ezekből csak ízelítőt adtunk.


Bódi Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

vissza a főoldalra