Székelyhon.ro toldalékolása

2012. 09. 11.

Hogy írjuk helyesen: Székelyhon. ro-n vagy Székelyhon. ron?

A honlapok nevének toldalékolásáról egy korábbi cikkünket idézem:
„Az internetcímek helyesírását a szabályzat még nem tartalmazza. Az internetcímnek többféle funkciója lehet: lehet egy azonosító kód, de egy portál neve, ez utóbbi esetben a média új formája (újmédia). Az Osiris-helyesírás (232. oldal) utal arra, hogy az újmédia körébe sorolható internetcímeket az állandó címek mintájára nagybetűvel írjuk, példái: Kreatív Online, Pálya.hu. Ha a név azonos az URL-kóddal, akkor mindenféle egyszerűsítés, egybeírás stb. megengedhető, mert a könnyebb azonosítást szolgálja, példái: Jójáték.hu, Legjobblap.hu. A mi honlapjaink esetében is ilyen formákat használunk: E-nyelv Magazin, illetve e-nyelvmagazin.hu. […]

A toldalékolást illetően sincs külön szabály, a nagy kezdőbetű egyértelműsíti a nevet, ezért írhatjuk egybe a toldalékot: pl. Index.hunak, Ingatlan.netnek. (A szó végén néma hangzót jelölő betű sincs, ami indokolná a kötőjeles írást.) Ugyanakkor A magyar helyesírás szabályainak 200. pontja alapján a ragokat és a jeleket a címekkel általában egybeírjuk.”

Ez alapján a Székelyhon.ron változatot javaslom – a szövegből kiderül, hogy toldalékos alakról van szó (esetleg a címekhez hasonlóan lehet dőlt betűsen is írni a nevet, a toldalékot pedig álló betűvel).

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra