a tanszékek helyesírása

2012. 09. 27.

Hogyan kell írni helyesen: ELTE, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, látássérültek pedagógiája tanszék vagy Látássérültek Pedagógiája Tanszék.

Az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében a példákból következtethetünk. A 219. oldalon az egyedítésre ezt találjuk: Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék (Szent István Állatorvostudományi Egyetem), a 216. oldalon: ELTE Növényszervezettani Tanszék.
Mivel ez a szabályozás az idesorolható jelenségek sokfélesége miatt csak keretjellegű, érthető, hogy e területen bizonytalanság tapasztalható. A bizonytalanság a nagyobb szervezeti egység – egyediség és az intézmények azonos rendeltetésű kisebb egységeinek típusai között áll fenn. A szabályzat sajnos nem képes az élet minden jelenségét szabályozni. A szabályzat felülvizsgálata során foglalkoznak a kérdéssel. Mi elfogadhatónak tartjuk az átmeneti megoldásokat: vagyis, aki úgy óhajtja, saját intézményi egységét csupa nagybetűvel írja, mások kicsivel. Fábián Pál, a korábbi szabályzat egyik fő alkotója, saját tanszékét, a Mai Magyar Nyelvi Tanszéket mindig nagybetűvel írta, a lexikonokban azonban csupa kisbetűvel szerepel.

(MK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra