leánykosárlabda, leány-kosárlabdacsapat, fiúlabdarúgás

2012. 10. 02.

Az iskolai versenyeredmények felsorolásakor mindig gondban vagyok, hogy a férfi/fiú, illetve a női/leány előtaggal ellátott sportágakat, versenyszámokat hogyan kell írni. Sajnos az Osiris-féle helyesírási szótár sem ad egyértelmű választ, ott ugyanis – szerintem – egymásnak ellentmondó írásmódokat ajánlanak, mint pl.: férfi-magasugrás (kötőjellel), de férfi mellúszás (különírva). Nem találom a logikai magyarázatot a kétféle írásmódra! Most aktuálisan a „leány kosárlabda”, a „leány kosárlabdacsapat” és a „fiú labdarúgás” kifejezések helyes írásmódja érdekelne. Köszönöm!

A leány- előtagú szavak írhatók a férfi- előtagúak mintájára, így tehát: leánykosárlabda, leány-kosárlabdacsapat, fiúlabdarúgás. Ezek jelöletlen birtokos jelzős összetételek (a lányok kosárlabdajátéka, a lányok kosárlabdacsapata, a fiúk focija), ezért a helyesírási szabályzat 128/c. pontja érvényes rájuk.
Másfelől helyesírás-szabályozási következetlenségnek is tanúi vagyunk, amelyet az OH. is elismer: kivételes írásmódúnak tünteti föl a férfi mellúszás mellett még a férfi páros, férfi egyes, férfi nemi hormon stb. szerkezeteket, és hozzáfűzi, hogy a tagok közötti nyelvtani viszony jellegéből adódóan egybe kellene írnunk őket (vö. 115. o.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra