magyar katolikus egyház

2012. 10. 10.

Hogyan írjuk azt, hogy magyar katolikus egyház? Én kisbetűvel írnám, mert ez szerintem nem a hivatalos, teljes megnevezés. Jól gondolom?

Kérdése olyan jelenségre irányul, amely csupán helyesírási alapon nem dönthető el. Valóban azt kellene tudni, hogy mi a hivatalos elnevezés, erre vonatkozóan azonban ellentmondásos információkat találtam eddig.

Az Osiris-féle Helyesírás magyar szócikkében kisbetűsen szerepel a magyar katolikus egyház szerkezet, külön címszava van viszont a nagybetűs Magyar Katolikus Püspöki Kar alakulatnak.

A http://uj.katolikus.hu/ honlapon olvasható a Magyar Katolikus Egyház és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia írásmód/megnevezés is.

A Wikipédián (http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_katolikus_egyh%C3%A1z) az szerepel, hogy „A katolikus egyház szervezetben tulajdonképpen nem létezik „magyar katolikus egyház”, a neki megfelelő állandó intézmény a Magyarország területén működő egyházmegyék püspökeiből álló „Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”. […] Polgári jogi szempontból a magyar katolikus egyház bíróságilag bejegyzett vallási csoport, melynek jogait a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyakorolja.” Kérdéses viszont, hogy ez a szócikk mennyire megbízható.

Végül a NAV (korábban: APEH) a 0011-es technikai szám (ez szükséges az adónk egy százalékának felajánlásához) mellett a Magyar Katolikus Egyház alakulatot szerepelteti (l. pl. itt: http://nav.gov.hu/data/cms184041/18_melleklet_OGY_2010.pdf).

Ha a NAV gyakorlata megbízható, akkor létezik Magyar Katolikus Egyház intézményszerűen is, de természetesen köznévi említésben mindenképpen helyes a kisbetűs forma. Ráadásul a helyesírás és a valóságos intézményi névadás nincs mindig összhangban egymással, ezért lehet problémás a helyes alak megválasztása.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra