behatolásdetektor

2012. 10. 11.

A behatolásérzékelés, vonalátlépés-érzékelés, irányérzékelés esetén alkalmazott szabálynak megfelelően írhatom egybe (vagy a 3-6-os szabály szerint kötőjellel) a következő szavakat?
Behatolásdetektor, vonalátlépés-detektor, kitakarásdetektor?
Hogy írjuk helyesen a kamera működését figyelő detektort: kamerarendelkezésreállás-detektor?
És a site állapotát figyelő detektort: site-állapotdetektor?

Igen, a behatolásdetektor, a vonatátlépés-detektor és a kitakarásdetektor szavakra ugyanazok a szabályok (köztük az úgynevezett szótagszámlálási) vonatkozik, mint a behatolásérzékelés stb. szóra.

A kamerarendelkezésreállás-detektor is helyes, az ún. második mozgószabálynak (AkH. 139/b.) megfelelő alakulat, de mivel nehézkesen olvasható, ha mód van rá, a szerkezetes feloldást javaslom: a kamera rendelkezésre állásának detektora.

A site-állapot-detektor alakulatot két kötőjellel írnám, mert véleményem szerint itt a site-állapot detektoráról van szó, nem pedig a site állapotdetektoráról. Ebben az esetben nem érvényesülhet az első mozgószabály (AkH. 139/a. pont), mert a site szó néma betűre végződik, így a kötőjel nem eshet ki mögüle, az első két tag nem írható egybe (l. Osiris-féle Helyesírás 2004: 131). A két kötőjeles összetételt (ha lehet) szintén célszerűbb szerkezetesen feloldani: a site állapotának detektora (esetleg: a site-állapot detektora).

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra