A magyar nyelv a digitális korban

2012. 11. 15. nincs hozzászólás

A magyar nyelv napja alkalmából az MTA Nyelvtudományi Intézetében kerekasztal-beszélgetést és könyvbemutatót tartanak nov. 15-én 16 órától. Az esemény az interneten is követhető.

A magyar nyelv napjához kapcsolódva a Nyelvtudományi Intézetben 2012. november 15-én kerekasztal-beszélgetést szerveznek A magyar nyelv jövője a digitális korszakban címmel. A fő témák: Mi a magyar nyelv esélye a digitális túlélésre? Megoldják-e valaha is a globális óriáscégek (Google, IBM, Microsoft) a magyar nyelv ügyét? Milyen technológiai támogatás szükséges a nyelvi akadálymentesítésre? Hol tart a hazai nyelvtechnológia a nemzetközi mezőnyben? A beszélgetés házigazdája Váradi Tamás (Nyelvtudományi Intézet), beszélgetőtársai: Kornai András (SZTAKI, BME), Németh Géza (BME) és Prószéky Gábor (MorphoLogic, BME).

A rendezvényen bemutatják A magyar nyelv a digitális korban c. kötetet, mely a Springer Kiadónál jelent meg a közelmúltban az „Európa nyelvei a digitális korban” Fehér Könyv sorozat részeként.

Részlet az összefoglalóból: „Európa országai között nagyrészt megszűntek a határok. A politikai határok felszámolása után egyetlen komoly akadály maradt fenn az államok között: a nyelvi határok. A globalizálódó gazdaságban a nyelvtechnológiának kell lehetővé tennie az országhatárokon átnyúló tudásmegosztással, üzletkötéssel, társadalmi és politikai vitákban való részvétellel, tanulással kapcsolatos kommunikációt. A nyelvtechnológia egyik központi feladata a nyelvi korlátok lebontásának támogatása, ami egyaránt jelenti a digitális tartalmak létrehozásának segítését (pl. nyelvhelyesség-ellenőrzéssel), valamint a nyelvek közötti közvetítést (pl. gépi fordítás révén). Fontos tudatosítani, hogy a nyelvtechnológiának emellett kulcsszerep jut a nemzeti nyelvek korszerűvé tételében, a digitális társadalomba való beillesztésében is.”

A rendezvény egyik érdekessége, hogy azok is követhetik a tanácskozást, akik nincsenek személyesen a helyszínen: élő közvetítéssel hallhatják, láthatják a beszélgetést 16 órától.

 

()

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra