jánosházi ~ jánosházai

2012. 11. 22.

Mely alak helyes, illetve helyesírásunk mely pontja ír az alak helyességéről. (175/b?): jánosházi/jánosházai. Amennyiben a jánosházi alak helyes, ott Jánosháza település nevéből miért hagyható el az a betű?

A kérdés inkább nyelvhasználati, mint helyesírási. Nyelvtörténeti oka van, hogy a Jánosháza típusú településnevekből a melléknévi alakban miért tűnik el a birtokos személyjel.
A 175. b) szabálypont arról szól, hogy „Alapformájukban nagy, -i képzős származékukban kis kezdőbetűvel egybeírjuk b) a több elemből álló magyar nyelvű helységneveket, valamint általában a helységrészneveket”, tehát nem a birtokos személyjel meglétéről szól.
A Földrajzi nevek helyesírása c. kiadvány azt tanácsolja, hogy „az alapformára való egyértelmű visszakövethetőség érdekében az -i képzős származékok írásában – különösen térképre írt földrajzi nevekben – a módosítatlan alapforma megtartása akkor is indokolt, ha a közhasználatban csonkított forma a szokásos: Gutorfölde > Gutorföldei-dűlő (nem Gutorföldi-dűlő).
Korábbi válaszunkban is részletes magyarázatot olvashat e kérdésről:
http://www.e-nyelv.hu/2008-08-21/gellenhazi-gellenhazai/.
A lényeg, hogy mindkét változat jó, a jánosházi a hagyományosabb, a jánosházai az újabb változat. A választást a fentiek alapján az is befolyásolja, hogy milyen helyzetben használjuk az adott szót.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra