Sms. Élt 20 évet?

2012. 12. 04. nincs hozzászólás

Húsz éve, 1992. december 3-án küldte az első sms-t Neil Papworth 22 éves brit mérnök. A mobiltelefon fejlesztői eleinte nem gondolták, hogy ez a mobiltelefonhoz képest primitív technológia ilyen sikert arat.

Hamarosan az sms az ifjúsági kultúrában mindent elsöprő kommunikációs formává vált: nemcsak üzenetküldésre, hanem kapcsolattartásra, hírszolgáltatásra, politikai agitációra, sőt esztétikai információk küldésére, megosztására is alkalmazták. Az sms magyarországi társadalmi-kulturális-nyelvi vizsgálatát a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport kezdettől fogva fontosnak tartotta. A fontosabb publikációk: Sms-helyesírás (2002), Választási sms-ek folklorisztikai-szövegtani vizsgálata (2003, 2004), Az internetkorszak kommunikációja (2006), Emotikonok (2006), Sms-nyelv és –folklór (2011).

A kutatócsoport sikerrel jósolta meg 2002-ben, hogy az akkori sms-választási hadjárat később aligha ismétlődhet meg. Legutóbbi kutatásaik után azt jósolják, hogy az sms a következő években radikálisan visszaszorul, s alighanem meg is szűnik, átadva helyét a különféle (web 2-es) ingyenes szövegküldő szolgáltatásoknak.

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodában még korlátozott számban kapható az Emotikonok és az Sms-nyelv és –folklór című kötet.


(Manyszi-infó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra