vonatkozó névmások

2012. 12. 12.

A személyátsugárzás témájában írok. Értem, hogy amikor valamilyen gyűjtőnév esetében használom a vonatkozó névmási kötőszót, akkor az amely használatos. Pl.: Feljegyzés készül minden szervezet részére, amely befizette az adományát./ Feljegyzés készül minden olyan személy részére, aki befizette…
DE: hogyan írom a következőt: Feljegyzés készül minden olyan személy és szervezet részére, aki/amely…??? Jelenleg így oldottam meg: Feljegyzés készül minden olyan szervezet és személy részére, aki… De egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy így helyes, és referenciát sem találtam ilyen esetekre.

A kétféle határozóhoz (személy és szervezet részére) kétféle vonatkozó névmás kellene. Használhatunk kétféle névmást: Feljegyzés készül minden olyan szervezet és személy részére, amely és aki… – mert ezek a névmások visszautalnak az előző tagmondat egy-egy szavára.
A másik megoldás lehet az aki névmás használata, mivel a névmást a hozzá közelebb állóval egyeztetjük, illetve a csoportra is kezd megszokottá válni az aki (személyátsugárzás).

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra