sorszámnév hátravetett helyzetben

2012. 12. 13.

Teszünk-e pontot a könyvek, cikkek, filmek címének végén megjelenő, az adott mű sorszámát jelző (arab vagy római) szám után? Van-e előírás az arab, illetve római számok használatával kapcsolatban?
Berzsenyi A Magyarokhoz című művében római számot használnak, ponttal. Ez az írásmód általános érvényű lehet?

A számok írásáról a helyesírási szabályzat 288–299. pontjai szólnak. A kérdezett eset nem fordul elő bennük, de hátravetett sorszámnévnek tekinthetjük, ezért a pont kitételét javasoljuk (több korábbi válaszunk alapján: http://www.e-nyelv.hu/2012-10-28/fizika-i-bol/, http://www.e-nyelv.hu/2011-10-28/nb-i-2/). Ilyenkor a cím végződhet ponttal.
A szabályzat az arab és római számok írásának hagyományairól beszél, pl. a hónapok sorszáma lehet arab vagy római szám, az évszámoké és a napoké arab, az iskolai osztályok számozásában a középiskolai évfolyamokat régebben római számmal jelölték, stb.

A hátravetett sorszámnév formája is lehet arab vagy római szám – ízlés szerint. A hagyomány szerint Berzsenyi versének címében római számot írunk. Megfigyelhető általában a római számok használatának visszaszorulása. A lényeg az, hogy egy szövegen belül következetesen egy formát használjunk.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra