új szókapcsolat

2012. 12. 13.

Helyes az a kifejezés, hogy „igényt engedélyezni”?

A helyesség kérdése jóval bonyolultabb egy egyszerű igen – nem válasznál. Ha a helyességet úgy tekintjük, mint egy létező szabályhoz való hozzámérést, akkor szerkezetileg helyesnek kell mondanunk: az engedélyez tárgyas ige, és egy tárgy (igényt) kapcsolódik hozzá.
Ha a helyességen azt értjük, hogy létezik-e már ilyen elfogadott szókapcsolat, az igényt engedélyez szokatlannak, újnak, idegenszerűnek tűnik.
Egyelőre szórványosan található rá példa a műszaki és a hivatalos nyelvhasználatban, de szótárakban egyelőre nem fordul elő.
Pl.:
EU-szerte csak kb. minden hatodik igényt engedélyeznek. http://www.eski.hu/new3/politika/kovesi/kovesi_listaz.php?id=19708 (Német nyelvű szakcikkek szemelvényei)
A Sapard ügynökséget rendszeresen és időben tájékoztatják a foganatosított ellenőrzések eredményeiről, így ezeknek az ellenőrzéseknek a megfelelő voltát mindenkor figyelembe lehet venni, mielőtt egy igényt engedélyeznek, rendeznek, vagy egy számlát kifizetnek.
http://sapard-avop-nvt.kormany.hu/download/a/0a/10000/ek-2222-2000.pdf
A rendszer legfeljebb 2 ABR-igényt engedélyez, és az ABR-igények azonosan részesednek a rendelkezésre álló kapacitásból.
http://webspn.hit.bme.hu/~telek/notes/vizsga_megold.pdf.

Lehet, hogy az igény szó jelentése bővülőben van (‘kérvény’, igénylés’ jelentésben); az is lehet, hogy a fenti példák egyediek, egyszeriek. Nem tudjuk megjósolni, hogy gyakoribb lesz-e a nyelvhasználatban, vagy e néhány példa után eltűnik.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra