videó, videó-?

2012. 12. 29.

Lapunkban jó ideje bármilyen összetételében konzekvensen hosszú ó-val írjuk a videót. Kérdésem: ön szerint nagy vétek-e az ilyesféle szembemenetel az érvényben lévő helyesírási gyakorlattal, vagy éppen ez a fajta következetesség hozhat változást egy-egy, hasonló jellegű vitatott nyelvhasználati kérdésben. Tapasztalatom szerint néhány laptársunk már csatlakozott a mi „lázadásunkhoz”…

A jelenlegi hivatalos helyesírási ajánlás (AkH., OH.) szerint különbség van a szótőként, a szótő+toldalékolt alakban használt, a magyar nyelvhasználathoz idomult videó (videót, videója), valamint a szóösszetételi tagként használt video- (videoajánló, videokamera stb.) forma között. Tény, hogy egyes hasonló jellegű szavakban már jelölik a nyúlást: rádió, rádiómagnó, metró, metrószerelvény, monó, monóöntő (de itt létezik a jelentésében szétvált mono- forma is: monokini). Más esetekben nem történt meg a nyúlás: kiló, de kilogramm, mikró, de mikrosütő.
Mivel a videó esetében nem látszik jelentéselkülönülés a video- összetételi taggal szemben, s mivel a helyesírás elemi érdeke az egységesítés, várható, hogy előbb-utóbb a videó a metró mintájára minden formájában hosszú ó-val lesz írható. Ezt siettetheti a sajtóbeli gyakorlat.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra