trollkodik

2013. 01. 07.

Mit jelent: trollkodik?
Nincs rá valami rendes magyar szó?

A troll szónak több jelentése van. Az egyik az északi mitológiában egy lény megnevezése (http://hu.wikipedia.org/wiki/Troll), a másik az internetes szlengben használatos: „olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget” (http://hu.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)).
A trollkodik az utóbbiból keletkezett, idézek munkatársunk nemrég megjelent könyvéből: „Sok résztvevős virtuális kommunikációban (például internetes fórumon, közösségi oldalon) szándékosan zavart kelt, heves reakciókat provokál ki a beszélgetőkből.” (Veszelszki Ágnes szerk. 2012. Netszótár. @-tól a zukbergnetig. Budapest: Eötvös Kiadó, 335., http://www.e-nyelv.hu/2012-10-01/netszotar/)
A nagy számú találat alapján a trollkodik szónak újabb jelentése is alakul: ’gonoszkodik’, ’úgy viselkedik, mint egy troll’, gonosz(kodó) megjegyzéseket fűz valamihez’.


 

 

(A kép forrása: http://nem-semmi.blog.hu/2011/06/15/trollkodik_a_nap_2)

Ez közel áll a szó eredeti jelentéséhez, mivel a troll a mitológiában negatív figura. Gyakori, hogy meglévő képekhez, eseményekhez az internetezők adnak gonosz megjegyzést, egy rajzot is felhasználva, pl.: http://idevalo.hu/ordog-nori-ismet-trollkodik/.
A trollkodik szó nem túl régi keletkezésű, érthető módon régebbi szótárakban nem szerepel. Magyar változatát egyelőre nem ismerjük, a http://www.szomagyarito.hu oldalra föl lehet tenni, hogy a honlap látogatói javasoljanak rá magyar szavakat.

 

Kiegészítés: Másik munkatársunk is foglalkozott a troll és a trollkodik szavakkal. Bódi Zoltán Infoszótárában (Tinta Kiadó, 2010) és blogbejegyzésiben (http://netidok.postr.hu/misztikus-oriasok-romboljak-a-netes-kozossegeket/http://netidok.postr.hu/viselkedes-a-kozossegi-halozatokon-hater-es-troll/) is olvashatunk e témáról.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra