kétmilliárd-hatszázezer

2013. 01. 12.

Tisztában vagyok a helyesírási szabályzatnak a számok betűvel való írására vonatkozó részével, miszerint „kétezer felett már csak a kerek ezreseket, milliósokat stb. kell folyamatosan egybeírni: háromezer, hatvankétmillió, nyolcmilliárd. Kétezren felül, ha az ezres után a szám még folytatók, az összetett tőszámnevet a hátulról számolt hármas számcsoporotok szerint kell tagolni, és a csoportok közé kötőjelet tenni…”

Abban viszont nem vagyok biztos, jól értem-e, hogy ennek alapján a „kétmilliárdhatszázezer”-t egybe kell írni (hiszen az ezres után nem folytatódik)?

Konkrét szabálypont nem említi a kérdésben leírt problémát. Az OH. 352. oldalán a kötőjeles írásmódról szólva ezt a megfogalmazást találjuk: „A kétezren felüli számok betűvel való írásakor kötőjellel kell tagolni az összetett számokat a hátulról számolt, szokásos hármas számcsoportok szerint tagolva…”. Bár a megadott példák mindegyike ezresen felüli számokat is tartalmaz, de a szabály alapján az Ön példájában is célszerű feltüntetni a hármas számcsoportokat: kétmilliárd-hatszázezer. Így jobban is olvasható, és megfelel a matematikának is, hogy ott kötőjelezünk, ahol szóközökkel tagolnánk a számjegyekkel való íráskor.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra