Élő arénaturné

2013. 01. 21.

Az Egyesült Királyságban a Jézus Krisztus Szupersztárt arénákban (pl. a londoni O2 Aréna) játszották, turnéztatták, az előadásokról felvétel is készült.
Ez alapján hogyan helyes az írásmód, és miért: Élő Aréna Turné, Élő Aréna-turné, Élő Arénaturné vagy netán egy 4. írásmód?

Az említett turné különböző arénákban zajlott, itt az aréna köznév (hiszen épülettípusról van szó, nem egy konkrét helyszínről), amely a turnéval egybeírandó jelentéstömörítő összetételt alkot (129. és 138. szabálypontok alapján). Ezzel az összetétellel minőségjelzős szerkezetet hoz létre az élő melléknév (‘élőben közvetített’), melyet különírunk (lásd még: élő adás, élő közvetítés, élő zene, OH. 645., illetve AkH. 107/a. szabálypont): élő arénaturné.

Ha ez a produkció értelmezője (pl. „a Jézus Krisztus Szupersztár élő arénaturné újabb londoni állomásához érkeztünk”), akkor kisbetűs, amennyiben ez egy műsor címe, akkor nagy kezdőbetűvel kell írni: „Az Élő arénaturné (elő)adásaiban hétről hétre a Jézus Krisztus Szupersztárt láthatjuk különböző városok arénáiban”.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra